Van Wajong naar een vaste aanstelling: Erik heeft het verdiend

Vorige maand was het tijd om de keuze te maken om een van onze medewerkers te belonen voor zijn harde werk (zoals hij zelf zegt, we gaan vandaag weer lekker ‘beuken’). We mogen dan ook met trots zeggen dat we Erik hebben kunnen belonen voor zijn harde werk en enthousiasme binnen ons team. Hij heeft namelijk na twee jaar een vast contract verdiend. We zijn met Erik en Peter Broer, directeur, in gesprek gegaan om terug te blikken op de afgelopen jaren en te kijken naar de toekomst. In dit artikel lichten we dit traject verder uit en vertellen we meer over Erik.

Niet geschoten is altijd mis

Erik heeft een achtergrond in de Wajong. Voordat hij bij Metafoor Vastgoed en Software in dienst trad heeft hij een aantal werkgevers gehad waar hij slechts tijdelijk werkzaam bleef. Naar aanleiding van zijn voorgaande werkgever raakte Erik in gesprek met een lokale ondernemer. In dit gesprek vroeg deze ondernemer aan Erik waar hij zelf aan zat te denken als nieuwe werkgever. Hierop gaf hij antwoord dat hij zich afvroeg of de KMM-groep, de grootste particuliere werkgever van Flevoland, een mogelijkheid was. Zodoende werd via deze lokale ondernemer en het eigen initiatief van Erik contact gelegd met de heer Breemhaar. Vervolgens is Erik in contact gekomen met Marian Mulder, de voorganger van Peter Broer, en is hij in dienst gekomen bij Metafoor Vastgoed en Software.

Motivatie en drive

In een vroeg stadium heeft Erik zijn ambities al uitgesproken bij de organisatie. In zijn optiek lagen er kansen voor hem binnen Metafoor Vastgoed en Software. Hij wilde graag van toegevoegde waarde zijn, een stukje erkenning van een werkgever die langdurig met hem verder wilde, uiteindelijk uit de Wajong komen en een vast contact verdienen.

Aangezien we onderhand twee jaar verder zijn na deze uitspraken hebben we Erik gevraagd wat huidig zijn motivatie en drive zijn. Hij vertelde ons dat hard werken zijn motto is en onveranderd is gebleven. Erik is inmiddels een vaste waarde geworden binnen Team Metafoor. Meerdere collega’s hebben hem dagelijks nodig in het werkproces, dat voelt als een mooie waardering. Verder gaf hij aan dat werken structuur biedt maar ook sociaal bijdraagt omdat samen iets wordt neergezet. Daarnaast zijn het sociale en de samenwerking mooie aspecten van het werken. Erik draagt dan ook graag bij aan de groei van de organisatie.

Er kan dus gesteld worden dat Erik een groot gedeelte van zijn doelen al heeft behaald en zijn drive onveranderd is gebleven.

Werken bij Metafoor is…

Na twee jaar te hebben gewerkt binnen ons team vroegen wij ons af hoe Erik zijn werk ervaart bij Metafoor Vastgoed en Software. Hij gaf aan dat hij de gezelligheid en samenwerking binnen ons team mooi vindt. Daarnaast werd duidelijk dat hij graag nieuwe mensen leert kennen. Metafoor Vastgoed en Software is een groeiende organisatie waardoor het team steeds groter wordt. Verder is het team een leuke mix van jong en oud, vele achtergronden en culturen.

Erik heeft veel tijd en energie gestopt om zijn werk eigen te maken. Het is dan ook mooi om te zien dat dit na twee jaar gelukt is. Persoonlijk vindt hij dat het nu goed gaat. Echter, zijn er soms ook periodes waarin gezocht moet worden wat de juiste aanpak is. Zo is er een afwisseling van periodes waar het heel goed gaat en soms wat minder, maar dat geldt voor iedereen. 

Toekomstperspectief

Na het behalen van een aantal van zijn doelstelling van twee jaar geleden is het tijd voor nieuwe doelstellingen. We vroegen Erik wat zijn toekomstperspectief is en wat zijn plannen zijn voor de aankomende tijd bij Team Metafoor Vastgoed en Software. Op deze vraag antwoordde hij al snel dat hij hoopt een bepaalde structuur en overzicht in zijn werk aan te brengen dat hij een vaste stafmedewerker kan worden. Hierdoor zullen bepaalde controles wegvallen die Peter Broer nu nog uitvoert zodat hij zich meer kan richten op directievoering. Als deze doelstelling is behaald denkt Erik voorlopig genoeg hooi op zijn vork te hebben genomen.

Job coaching

Eerder in dit artikel is al eens benoemd dat Erik een Wajong-status heeft. Om hem te helpen heeft Erik werkbegeleiding, dit wordt ook wel job coaching genoemd. Voor Erik is dit iemand die één keer per maand langskomt om te kijken hoe het gaat en waar verbeteringen mogelijk zijn. Met de jobcoach, Gert Mulder van Starke Re-integratie, wordt besproken wat er goed gaat en waar verbeterpunten liggen. Vervolgens kijken ze samen hoe het probleem getackeld kan worden. De jobcoach is iemand die helpt beter te functioneren, zowel in de werk- als privéomgeving. Erik gaf aan dat hij het prettig vindt om te horen waar het op staat en een spiegel voor zich te krijgen, een klein beetje aansturing om nog beter te worden in zijn werk.

Peter Broer over Erik

Sinds Erik is begonnen bij Metafoor Vastgoed en Software, werken hij en Peter Broer al samen. Dit was voor Peter eerst onder zijn rol als accountmanager. Erik ondersteunde hem bij de offertetrajecten. Hierdoor heeft hij intensief samengewerkt met Erik en zijn ze er samen achter gekomen wat werkt voor beide partijen. Er moet natuurlijk een bepaalde structuur worden opgebouwd en worden bepaald wat de verwachtingen van elkaar zijn. Ook onder Peter zijn huidige functie als directeur werken de twee nog veel samen.

Vanwege de actieve samenwerking vanaf het begin is Peter de uitgelezen persoon om te vragen hoe hij naar Erik zijn traject kijkt. Hij vertelde dat Erik een harde werker is en dat zijn werktempo soms naar beneden mag om echt goed te kijken naar zijn werk om dan weer het tempo op te schalen. Echter, mag vermeld worden dat Erik zijn impact vanaf dag één al positief was. Hij nam veel werk uit handen, maar ook sociaal draagt hij veel bij. Erik doet binnen de groep ook goed mee en haakt makkelijk aan bij zijn collega’s, ondanks dat het best een uitdaging voor hem is vanwege zijn beperking, vooral met teamuitjes. Hij is dan ook altijd aanwezig bij dit soort activiteiten en collega’s vinden het leuk om een rol te hebben in de begeleiding van Erik. Het komt dus echt van beide kanten en dat is mooi om te zien. De directeur spreekt dan ook lovende woorden over Erik en hij is trots dat ze er samen naar toe hebben gewerkt dat Erik nu een vast contract heeft verdiend. Hij is namelijk een onmisbare schakel binnen de organisatie geworden.

Wij, Team Metafoor Vastgoed en Software, willen Erik van harte feliciteren met zijn vaste contract. We zijn erg blij met een teamlid als Erik en kijken uit naar onze verdere samenwerking. Hopelijk mogen we nog vele jaren samenwerken!