Overstappen van makelaardij naar de wereld van advies en detachering

Na vijf jaar werkzaam te zijn geweest als woningmakelaar trad Maarten iets meer dan een jaar geleden in dienst bij Metafoor Vastgoed en Software. Een andere wereld, maar voor hem toch een logische keuze. Hij zal in dit artikel bespreken waarom deze keuze voor hem de juiste was en welke overeenkomsten en verschillen er zijn.

Achtergrond in makelaardij

Tijdens mijn studie Vastgoed & Makelaardij ben ik stage gaan lopen bij een makelaar. Hier ben ik na het behalen van mijn diploma blijven werken. Ik ben gestart in een opkomende markt. De crisis die we vanaf 2008 hebben meegemaakt raakte op zijn eind en hoe het daarna met de huizenprijzen is gelopen weten we allemaal.

Het was deze veranderende (opgaande) markt die mij heeft doen beseffen dat de makelaardij niet helemaal bij mij past. Woningen werden schaars en portfolio’s van de gemiddelde makelaar droogde op. Het gevolg hiervan was dat de focus van de makelaar grotendeels kwam te liggen op het zoeken van potentiële verkoop- en aankoopklanten. Terwijl dit een gezonde mix zou moeten zijn met het begeleiden en bemiddelen tijdens aan- en verkooptrajecten. Het constant zoeken naar deze nieuwe klanten lag mij niet en ik voelde me daar niet goed bij. Noem het net niet commercieel genoeg.    

Vastgoedbeheer, vastgoedeconomie en vastgoedmanagement bij Metafoor Vastgoed en Software

De studie Vastgoed & Makelaardij is uiteraard een stuk breder dan alleen de makelaardij. Mijn doel bij aanvang van de studie was dan ook meer de beheerkant van het vastgoed en de stedelijke- projectontwikkeling. Ondanks dit duidelijke doel is er toch altijd die kleine twijfel over wat nu precies bij je past. Zeker op het moment dat ik de beslissing had genomen niet meer in de makelaardij verder te willen speelde dit op.

Metafoor bleek hierin de perfecte partij. Doordat Metafoor actief is op vele vlakken binnen het vastgoed heb ik de kans van verschillende smaken te proeven. Al snel stond voor mij vast dat de beheerkant, vastgoedeconomie en vastgoedmanagement de kant is die ik op wil. Het is dan enorm prettig dat je bij Metafoor de mogelijkheid krijgt jezelf richting die vakgebieden te ontwikkelen. Door opdrachten, maar zeker ook door scholing.

Vergelijking adviesbureau vs. Makelaardij

Nu ik een jaar verder ben en de vergelijking kan maken tussen de twee werelden zijn er overeenkomsten en ook duidelijke verschillen zichtbaar. De makelaardij is een vak waar de relatie met je klanten voorop staat. In de gunstigste situatie is deze relatie niet alleen van korte duur tijdens het aan- of verkooptraject, maar juist voor de lange termijn. Mede door de huidige “snelle” markt is dit lastig en is communicatie de sleutel. Dit is bij Metafoor net zo. In veel opdrachten heb je te maken met particulieren die goed geïnformeerd moeten worden over hun mogelijkheden. Ondanks dat je rol een andere is blijft de relatie die je wel of niet met deze persoon kunt opbouwen van groot belang om een zaak goed af te handelen.

Een belangrijke tegenstelling vind ik het verschil dat je als bedrijf kunt maken. Als makelaar is het tegenwoordig erg lastig om onderscheidend te zijn. Dit komt in Nederland vooral door de grote invloed van Funda. Bij Metafoor kan dit verschil wel gemaakt worden. Namelijk door mensen te positioneren met kwaliteiten die nog niet in huis zijn bij een organisatie. Het is voor mij als werknemer dan ook erg fijn om te merken dat een opdrachtgever de meerwaarde ziet.

Uiteraard zijn er veel meer onderwerpen met verschillen of juist overeenkomsten. Terugkijkend op de afgelopen tijd vind ik deze echter de belangrijkste. Verder kijk ik met een tevreden gevoel terug op het afgelopen jaar en zie ik in de toekomst volop mogelijkheden binnen Metafoor Vastgoed en Software.