Juristen werken steeds vaker als zzp’er in de publieke sector

Voor veel juristen was het ultieme einddoel werken bij gerenommeerde advocatenkantoren. De laatste tijd is daar echter verandering in gekomen. Steeds meer juristen ruilen hun baan in de private sector namelijk in voor interim werk in de publieke sector. Wat veroorzaakt deze verandering?

Maatschappelijk impact maken

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer juristen ervoor kiezen om te werken in de publieke sector in plaats van bij gerenommeerde advocatenkantoren. Een van de belangrijkste redenen is de wens om maatschappelijk impact te maken. In de publieke sector werken betekent werken aan belangrijke kwesties die direct van invloed zijn op de samenleving. In tegenstelling tot de private sector, waar winstmaximalisatie vaak de belangrijkste doelstelling is, zijn organisaties in de publieke sector gericht op het behartigen van het algemeen belang. Voor veel juristen biedt dit de kans om hun kennis en vaardigheden in te zetten om bij te dragen aan een betere wereld.

Stabiele werkomstandigheden

Daarnaast betekent werken in de publieke sector vaak stabielere werkomstandigheden. Dit zit hem voornamelijk in de werktijden, tijdens kantooruren en niet in de weekenden. Daarnaast kan de focus op het behartigen van het algemeen belang leiden tot een stabielere werkomgeving, met minder pieken en dalen in werkdruk en inkomen.

Vrijheid en flexibiliteit

Als zzp’er hebben juristen daarnaast meer zeggenschap over de werkomstandigheden en bepalen zij zelf wanneer ze voor welke opdrachtgevers werken. Dit is voor sommige juristen aantrekkelijk, omdat het hen de mogelijkheid biedt om een beter evenwicht te behouden tussen werk en privé.

Grote vraag naar juristen in publieke sector

Er gebeurt momenteel veel op het gebied van wet- en regelgeving. Des te meer er op economisch vlak gebeurt in ons land, des te breder het takenpakket van juristen bij overheidsorganisaties. Waar commerciële bedrijven minder mensen aannemen in tijden van crisis, wordt de vraag naar juristen bij overheidsorganisaties alleen maar groter.

Ook als (interim) jurist aan de gang bij overheidsorganisaties?

Alle hiervoor genoemde voordelen gelden voor juristen die via Metafoor bij overheidsorganisaties werken, zowel op interim basis als in vaste dienst bij Metafoor. Onze adviseurs maken maatschappelijk impact, genieten van stabiele werkomstandigheden en vrijheid en flexibiliteit. Zowel interim juristen als juristen in vaste dienst bij Metafoor, hebben invloed op welke opdrachten ze uitvoeren voor welke opdrachtgevers.

Wil jij via Metafoor als jurist voor overheidsorganisaties zoals gemeenten, waterschappen en provincies aan de slag? Op zzp-basis of in vaste dienst? Bekijk dan hier onze vacatures of neem contact op met onze Corporate Recruiter, Loraine van Huenestein.

E: Loraine.van.Huenestein@metafoor.nl

T: 06-51269498.